Knikkers als kunst


In vele woningen moeten nog ergens knikkers liggen - ver weggestopt in een kast of in een doos op zolder. En al jaren niet meer gebruikt.



"Dat is jammer", vindt Hein Aldenhoven. "Want met knikkers is nog heel veel méér te doen dan alleen knikkeren." De kunstenaar uit Haps wil er knikkerobjecten mee gaan maken. In zijn tuin heeft hij enkele kleinschalige voorbeelden staan: enkele honderden knikkers, bijeengehouden door een gazen omhulsel. "Het zijn uit de grond rijzende, draaiende vormen", wijst hij. "Bij deze objecten gaan de knikkers van groot aan de onderkant naar klein aan de bovenzijde. Maar er zijn uiteraard nog tal van andere varianten mogelijk."


Knikkers geven kleur en licht aan het leven, constateert hij. "Door kinderhanden hebben ze lange afstanden over de aarde gerold en vele uren van onbekommerd plezier verschaft. In het leven van volwassenen draait het vaak om de knikkers en wat minder om het spel." Hein Aldenhoven wil met knikkers graag grote objecten vervaardigen. Alleen: zoveel knikkers heeft hij niet. Daarom doet hij een beroep op de inwoners van de streek om knikkers waar ze niets meer mee doen bij hem af te geven, zodat hij ze kan verwerken in kunstobjecten. "Zo worden ze een bezienswaardigheid."




Rondom zijn huis heeft hij al vele opvallende, bewegende bouwsels geplaatst. Ook deze opvallende halve fiets op een hoge paal. Het wiel blijft constant door de wind draaien. Het werk heeft als titel 'Eeuwigheid.' Het leven gaat door, de aarde draait door, wat er ook gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...