Hein Aldenhoven - Spaflesjes

Hij kijkt met heel andere ogen naar afval dan de meeste mensen. Een Spaflesje bijvoorbeeld heeft voor hem een heel interessante vorm. En met een paar honderd van deze flesjes, die eenmaal leeggedronken voor bijna niemand nog waarde hebben, maakt hij fraaie kunstobjecten.


Vóór in zijn tuin heeft Hein Aldenhoven van Spaflesjes een poort gemaakt en nog enkele andere objecten, die in sierlijke draaiingen de ruimte in schieten. Even verderop staat een mensfiguur, vervaardigd van onbruikbare cd's. Maar de Hapsenaar verwerkt niet alleen kunststof in zijn objecten. Oude rieken, hamers, skeletten van paraplu's, deurklinken: hij gebruikt het allemaal graag.


"Het gaat om de vorm van de voorwerpen die vaak de vuilniszak ingaan of op de milieustraat belanden", benadrukt hij. Als Hein Aldenhoven een of twee van die voorwerpen ziet, komt zijn fantasie tot leven. "Wat zou er met enkele van deze voorwerpen méér of misschien wel een paar honderd te maken zijn?" zo vraagt hij dan zich af.

Heel veel moois, zo blijkt. En vooral: erg verrassend. "Veel toeschouwers kijken met verwondering naar de objecten", heeft hij gemerkt. "Dat met materialen die ogenschijnlijk nergens meer voor dienen zoiets te maken is. Afval gaat een tweede leven leiden." Vervaardigde de Hapsenaar in het verleden vooral metalen en houten objecten, sinds een paar jaar is hij overgestapt op het werken met materialen die voor anderen geen of weinig waarde hebben en daarom worden weggedaan. Hij wilde nieuwe wegen inslaan en zich als kunstenaar verder ontwikkelen. In veel van zijn objecten verwerkt hij grote aantallen van dezelfde vormen. "Het is vaak moeilijk om aan zoveel dezelfde vormen te komen", weet hij. "En dan moeten ze ook nog op een be¬paalde manier aan elkaar worden bevestigd. Dat vergt het nodige constructieve denkwerk."

Zijn vroegere beroepen van constructeur en metselaar komen hem daarbij goed van pas. En uiteraard moet hij ook rekening houden met de wisselende weersgesteldheden in Nederland. De objecten mogen bijvoorbeeld niet met het minste of geringste zuchtje wind omvallen. "Werken met afval is - hoe vreemd het ook klinkt - boeiend", vindt hij. "Ik kan intens genieten van wat er allemaal mee mogelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...